Dag 99 en 100 - Reisverslag uit Melide, Spanje van Leo van Eeden - WaarBenJij.nu Dag 99 en 100 - Reisverslag uit Melide, Spanje van Leo van Eeden - WaarBenJij.nu

Dag 99 en 100

Door: Leo

Blijf op de hoogte en volg Leo

09 Juni 2014 | Spanje, Melide

De route ging van Sarria - Gonzar 31 km en van Gonzar - Melide 32 km
Totaal 2713 km
Het weer zondag half bewolkt 16 gr. maandag half bewolkt enkele bui 15 gr.
Vandaag is het 1e Pinksterdag waar ik hier niks van merk.
In de nieuwe herberg is uiteindelijk nog een Belgisch stel met e-bike's aangekomen. Dus 3 pelgrims in de herberg voor de overnachting.
Mijn rugzak voelt vanmorgen als lood zo zwaar, heb nog gekeken wat het zo zwaar maakte maar niks bijzonders het voelt gewoon zo.
De wandeling is weer door een mooi groen stuk Spanje. Dat is de hele tijd zo, de hele Camino de France is groen. Mooi ruig glooiende weilanden tussen de stenen bounderys. Echt Keltische landschap zoals andere mensen mij al vertelde.
Loop weer even op met Erline uit Canada dan nemen we afscheid want ik ga door naar een klein plaatsje 8 km verderop Gonzar. Bij de huizen en boerderijen staan in dit gebied soort kleine van open stenen op hoogte gebouwde huisjes. Als ik navraag doe wat dat voor gebouwtjes zijn blijkt het om privé graan schuurtjes te gaan genaamd Horreo. Zo blijft de wintervoorraad droog en de muizen en ratten kunnen er niet bij.
De huizen zijn groter en hoger als in voorgaande regio's en op de daken ligt leisteen als dakbedekking. Er zijn hier veel kleine plaatsje en slecht aangegeven waar ik door wandel.
Kom net door As Rozas voorbij het punt van de laatste 100 km. Veel Spanjaarden lopen de laatste 100 km om dan in Santiago de Compostella bij de kathedraal een aflaat te krijgen. Het is rond 15.00 uur als ik in Gonzar aankom en kijk of er voor deze pelgrim hier een slaapplaats is. Bij de gemeentelijke herberg is nog ruimte genoeg dus kan ik weer mijn slaapzak uitrollen. Er is hier een bar/restaurant dus ik hoef niet te kiezen waar ik ga eten op 1e Pinksterdag avond.
De laatste loodjes zijn zwaar voor mij. Ben vandaag Pinkstermaandag niet vooruit te branden. Er is wel een heugelijke feit vandaag, want ik ben 100 dagen achtereen aan het wandelen. Wandel door het boeren landschap met melkveehouderij en varkensmesterijen. De bossen ruiken naar eucalyptus er staan hier verschillende akkers met eucalyptus bomen.
Ga vlak voor Melide over de grens van Lugo naar de regio A Coruna. Het is tevens de laatste regio waar ik in loop.
Op de route is het druk van de taxi's. Ik schat in dat het autoverkeer voor de helft taxi's is. Deze brengen pelgrims heen en weer. Ook doen ze rugzakken doorbrengen van de ene startplaats of slaapplaats naar de andere. Als je uit een bospad komt en je moet dan in ene de weg oversteken dan moet je wel even goed uitkijken voor dat snelle autoverkeer.
Het valt wat tegen de uitstraling van het plaatsje Melide.
Melide is beroemd om zijn inktvisrestaurants hier beter bekend als Pulperia. Je kan in die restaurants alleen inktvis, gerookte aardappelen en pasteitjes eten. Ik kies voor vanavond wat anders. Ik kies voor een Spaans gerecht Paella in de Rua do Peligrino om de hoek bij mijn slaapplaats.

Gr Leo

• 09 Juni 2014 - 19:04

Kira:

Mooi verhaaltje pap het zijn nu echt de laatste loodjes. Nog een paar weken. Neem je tijd! XX

• 09 Juni 2014 - 22:03

Diny En William:

Dag Leo, in jouw geval klopt het spreekwoord dus dat de laatste loodjes het zwaarst wegen. We hopen dat je nog genieten kunt van het laatste stuk en je aankomst in Santiago. En daarna nog Finisterre. Wij zijn bezig aan de laatste 200km dus het eind komt ook in zicht.
    Groetjes Diny en William

• 09 Juni 2014 - 22:28

Anneke:

Leo,

Wij zijn inmiddels weer thuis van onze vakantie, we hebben genoten
    Nog even volhouden hoor, je krijgt het moeilijk maar je bent er bijna.
    Over een paar weken ben je weer heerlijk thuis, en ja, je 100 dagen zijn gelopen. super hoor, nog even doorzetten en je kunt weer iets afstrepen van je lijstje wat je gedaan moet hebben.
    Kop op en nog even volhouden.

• 10 Juni 2014 - 14:23

Jan & Marg:

Hoi Leo, we volgen je nog steeds met plezier en bewondering. Man, wat een doorzettingsvermogen, zijn benieuwd wat je in de toekomst nog gaat lopen ?!, Zet hem op, de laatste loodjes, je zit bijna in de de final, om uiteindelijk te touchen in Compostella. (haha, luchtvaarttermen, daar moet je weer aan gaan wennen).
    Lieve groeten, Marg en Jan.

• 10 Juni 2014 - 19:43

Kevin:

Ziet er mooi uit die foto's!!! Je bent er bijna pap, succes met de laatste paar stappen!! Je einddoel is in zicht!! Good luck!

• 10 Juni 2014 - 20:20

Edwin Christiaans:

Dag Leo ! Ik heb je niet vanaf dag 1 gevolgd maar vanaf nu staat deze site met je reisblog bij mijn favorieten dus ik zal elke dag even een kijkje nemen. Ik heb alle verslagen vanaf dag 1 gelezen. Geweldig. Ik zou er een boek van maken. Nogmaals in de whats app schreef ik het ook al. Geweldig dat je dit doet en ik heb respect voor je. Het gaat je goed de laatste weken. Groeten Edwin

• 10 Juni 2014 - 22:33

Martien Van Eeden:

Het is geweldig , wat jij gepresteert heb , Leo , dat doen niet veel mensen na , iets wat je niet snel vergeten zal , ik moet effe vragen , valt het mee , of valde het tegen om die trip te doen , je doet het nog eens in een jaartje of vijf zeker ???, maar dan gaat Matty ook mee zeker........... het was een hele onderneming , met veel plannen vooraf , je moest op alles voorbereid wezen, en alle kaarten bij je hebben , en wat is het waar je die berichtjes mee terug kan sturen , want die komen ook in Canada terecht, dat zie je wel , je denkt niet aan een reisje naar Brittish Columbia , waar milioenen zalmen dit jaar de rivier de "Fraser" optrekken in een paar maanden tijd , dan kan je zowat over de zalmeruggen de rivier over lopen met droge sokken.......
    Maar ik ben blij voor je dat het er zowat op zit voor je , want , ja , je gugzak word niet zwaarder , maar het word tijd dat je er een puntje achter kan zetten , zodat je thuis in een makkelijke stoel weer bij kan komen.
    Nou , Leo , bij deze , hou je goed voor dat laatste stukje , en vlieg maar weer lekker naar dat Holland , zodat je nog net de wereld kampioenschappen voetbal kan zien in Brazillie.....en de groeten van Marijke hier en van mij , in Brittish Columbia , Canada

• 11 Juni 2014 - 01:45

Anne-Marie:

You have almost made it! Congratulations on your success and perserverance as I'm certain that not all days have been easy or enjoyable. Memories are made of the good and bad experiences and you have certainly had a lot of experiences! Keep trekking cousin!!