Dag 93 en 94 - Reisverslag uit Ponferrada, Spanje van Leo van Eeden - WaarBenJij.nu Dag 93 en 94 - Reisverslag uit Ponferrada, Spanje van Leo van Eeden - WaarBenJij.nu

Dag 93 en 94

Door: Leo

Blijf op de hoogte en volg Leo

03 Juni 2014 | Spanje, Ponferrada

De route ging van Astorga - Foncebadon 26 km en van Foncebadon - Ponferrada 28 km
Totaal 2555 km
Het weer maandag zon 22 gr dinsdag zon 20 gr.
Op maandagmorgen ben ik bezig mij aan te kleden blijkt pas 5.45 te zijn. Maar ja ik ga nu maar door, hierdoor ben ik heel vroeg in de benen. Op het Plaza Mayor is al een enkele bar/café open en deze bieden ontbijt aan voor €3 koffie of thee met toast jam en sap. Daar maak ik steeds meer gebruik van tegen die prijs ga ik niet los in de supermarkt halen.
Ben om 10.00 uur al over de helft van mijn dagetappe. Vanaf El Ganso wordt het weer stevig klimmen om over de bergrug Sierra de Ancares met als top Monte Irago te komen. De bergrug zie ik de hele dag groter en hoger worden. Het valt op dat de plaatsen waar ik door ga langgerekt zijn aan een doorgaande weg die ik bewandel. Zo is waar te nemen dat de Camino er eerder was dan deze plaatsjes. Het einddoel komt tegen enen inzicht: Foncebadon 1.5 km voor de top waar een pelgrimsmonument staat Cruz de Fierro. In Foncebadon is dankzij de pelgrims een opleving want het was er vervallen en uitgestorven. Er wonen nu 10 mensen. Het ligt op 1400 meter hoogte en dat zie je goed aan de begroeiing, alles is kort en stug.
Als ik omkijk zie ik de grote vlakte die ik de laatste dagen heb doorkruist.
Er is een restaurant La Taverna de Gaia waar de obers in Middeleeuwse kleding Middeleeuwse gerechten serveren. Ik ben daar maandag en laat dat nou net de dag in de week dat ze dicht zijn. Dus dat wordt toch weer een pelgrimsmenu in de herberg waar ik slaap. Dit nuttig ik gezamenlijk met Louis en Cintia uit Canada. Hun heb ik op het terras van de herberg net ontmoet.
Dinsdagmorgen meteen op naar het Cruz de Fierro tevens het hoogste punt op mijn Camino 1500 meter. Hier werd en wordt door de pelgrims een steentje met symbolische, emotionele of spirituele waarde bij het ijzeren kruis gelegd. Het is een mooie wandeling de bergrug op en een afdaling van 1 km.
Tijdens de afdaling kom ik door 2 hele mooie dorpjes El Acebo en Riego de Ambros die zich als een lint op een bergrand hebben gevestigd. Hier zie ook veel uitgebouwde 1e verdiepingen, wat op een balustrade lijkt met palen eronder die op de weg steunen.
Ook in Molinaseca is het vol met bebouwing uit de tijd van de Romeinse overheersing compleet met brug over de rivier de Meruelo.
Ik ben net aangekomen in Ponferrada waar een herberg staat met 200 bedden en een daarvan gebruik ik. Het is een plaats die al sinds de Romeinen hier zijn is bewoond. Met een ijzeren brug over de rivier de Sil uit 1082. Ik ben op zoek geweest naar de brug want een ijzerbrug uit die tijd !! Maar bij de toerist info vertelde ze dat de brug van steen was en alleen de reling van ijzer. Inmiddels bestaat de brug niet meer. Wel staat er een mooi kasteel binnen de eerste stadsmuur uit 1178.
Ik zie nu weer heel wat pelgrims die ik meer dan een week niet gezien heb. Wat wel weer gezellig is, en alles komt in die ene herberg bij elkaar. We gaan met een groepje wat eten richting 19.00 uur.
Ik krijg wel steeds meer het goede gevoel dat mijn Camino gaat slagen. Ik spring nog niet in de lucht maar het gaat de goede kant op.
Mijn wat neerslachtigheid van de laatste deel in Frankrijk ben ik kwijt.
Ik wordt nu omringd door een mooi gelijk gestemd internationaal gezelschap.
Ik krijg net een tip via de reacties op mijn verhaal van eergisteren over mijn maag problemen. Deze is van Joeri uit Meerhout België dat ik water uit flessen moet drinken in plaats van uit de kraan. Dat ga ik doen hopelijk helpt het. Bedankt voor de tip alvast.

Gr Leo

• 03 Juni 2014 - 21:34

Erni Voigt:

Hallo Leo, ken je me nog nabij het golfterrein op weg maar Santi Domingo hebben we koffie gedronken ik ben vanmorgen uit Leon vertrokken. Burns Camino

• 03 Juni 2014 - 22:34

Anneke:

Hoi Leo, het eindpunt komt in zicht, je bent er natuurlijk nog niet maar het gaat je lukken. Gezellig dat je meer Pelgrims tegen komt, leuk hoor.wat dat water betreft, in het buitenland altijd water uit flessen, ook al ziet het er nog zo goed uit wat er uit de kraan komt, nederland uit, water uit flessen, heel belangrijk. Je kunt nu ook cola drinken dat helpt je maag schoon te maken. Succes met alles.

• 03 Juni 2014 - 22:41

Leo En Lea:

Hallo Leo,

Nog een paar honderd kilometer en dan beseffen dat het niet gaat om aan te komen maar om het onderweg zijn!!!!. Vanaf onze ontmoeting in Westerlo heb ik je via deze weg altijd gevolgd, de volgende reisverslagen zal ik echter maar binnen enkele weken kunnen lezen daarom wens ik je langs deze weg nog heel veel vreugde onderweg, en geniet van het aankomen in Santiago!!!!
    Ik vertrek morgenvroeg voor een fietstocht van 10 dagen door Nederland, ik neem geen technologie mee op de fiets, hooguit een GSM voor noodgevallen. Van Lea zal ik wel horen hoe het verder met U gaat want zij zal zeker Uw reisverslagen blijven volgen.

Leo nog een heel fijne tocht gewenst met heel veel pelgrimsgroeten van...Leo en Lea

• 04 Juni 2014 - 09:12

Barbara:

Hello Leo,

good luck for the last 200 km! I'm following you via your blog and your photos and comments evoke lots of memories of my camino some years ago.

All the best
    Barbara

• 04 Juni 2014 - 10:11

Harry Uit Wijk Bij Duurstede:

hallo leo, je gaat lekker. het is voor mij heel herkenbaar wat je in Frankrijk meemaakte. Ik heb wel eens op het punt gestaan naar huis terug te keren, maar toen in Spanje veranderde alles, wat een verschil met Frankrijk. Hier wordt je weer vrolijk.
    Voor je maag hoe gek het ook klinkt, drink iedre dag een gewone cola, het helpt echt, kreeg het van mijn huisarts als "recept" .
    Geniet nog van je camino.
    warme groet en een glimlach,
    Harry

• 04 Juni 2014 - 13:32

Kira:

Hoi pap, mooie foto's weer. Grappig die koeien en die kruisen op de achtergrond. Je komt er echt! Voor je het weet zit je aan een koud biertje met de beentjes omhoog in Santiago! xx